EGIS SPORTEGYESÜLET

EGIS SE Vitorlás Szakosztályának vázlatos története

Múlt:

Megalakul a Vitorlás Szakosztály az EGYT SK szárnyai alatt 1961-ben, megkezdődik a zamárdi vitorlás telep létesítése.
1966-ban dr. Zányi Jenő vezetésével és Sárdy László volt válogatott vitorlázó segítségével megalakítják a most már létesítménnyel is rendelkező vitorlás versenyszakosztályt.
Balatonföldváron indulnak első alkalommal vitorlás versenyzőink országos bajnokságon 1967-ben. Megindulnak az első saját szervezésű vitorlás tanfolyamok is.
Megkezdődik 1971-ben a csopaki vitorlás telep építése, elkészültével a tőkesúlyos hajók bejárására is alkalmas telep létasül.
A szakosztály 1972-ben rendezi meg először a nagyhajós vitorlás osztályoknak az EGYT Kupát.
1985-ben új az vállalati név az egyesület az EGIS Sportegyesület nevet kapja. A ‘80-as években jelentős fejlődés figyelhető meg a szakosztály életében: 50-60 tízenéves kezd el vitorlázni, és ér el jelentős sikereket kis- és nagyhajós osztályokban egyaránt. Ekkor a szakosztály már 28 különféle vízi sporteszközzel rendelkezik.
Legeredményesebb versenyzőnk Czittel Lajos, aki színeinkben 1981-től kezdődően többször nyer magyar bajnokságot szörf osztályban.
Az EGIS SE ebben az időben egyike a legsikeresebb magyar vitorlás egyesületeknek.
A ‘90-es években a fejlődés lelassul, majd megáll, mivel nincs utánpótlás. A kiöregedők, egyesületet váltók, vitorlázást abbahagyók révén a létszám és a használat jelentősen visszaesik.
A rendszerváltás idején az egyesületek jó része hasonló gondokkal küzd.

Jelen:

Az elmúlt 2-3 évben a szakosztály tagjai önerőből és a szakosztály forrásaiból megpróbálnak újra "lendületet venni", vagyis az Egis Gyógyszergyár dolgozói közül új vitorlázókat toborozni, bevonni a szabadidős, esetleg a sportszerű, versenyszerű vitorlázás keretei közé.
Látszik, hogy ez lassan, nehézkesen halad.
A gyorsításhoz fontos feladatunknak tartjuk meghatározni és biztosítani a dolgozók számára a vitorlástelep nyújtotta lehetőségeket és definiálni a jövőképet.

Vitorlás életképek

Aktuális elérhetőségek:

Szakosztályvezető: Boza András * 1123. Budapest, Bán u. 6-8. * boza(kukac)freemail.hu
Kurucz Sándor * 8200. Veszprém, Arany J. u. 27. * kurucz.sandor(kukac)bazis1000.hu
Márki Szabolcs * marki.szabolcs(kukac)egis.hu
Magyar Vitorlás Szövetség/Hungarian Yachting Association H -1146. Budapest, Istvánmezei út 1-3. * hunsail(kukac)hunsail.hu
honlap: hunsail.hu

túrakerékpáros természetjáró aikikangen tenisz vitorlázás futball hosszútáfutó evezős kosárlabda asztalitenisz sportkörök